De elektrische vorm van… Surfen!
Efoilen is de trend van dit moment! Je kunt het omschrijven als een elektrische vorm van surfen. Dus is er even geen wind dan kun je alsnog lekker over het water glijden. Plas, rivier, meer of zee met een efoil is het allemaal mogelijk!
We hebben het in dit artikel over:
- Waar bestaat een efoil board uit?
- Hoe werkt een efoil board?
- Kan iedereen leren efoilen?
- Hoe lang duurt het voordat ik kan efoilen?
- Is efoilen gevaarlijk?
- Wat kost een efoil board?
- Waar kan ik leren efoilen?
Waar bestaat een efoil board uit?
Een efoil bestaat uit een board, een hydrofoil en een kleine motor. Het board is meestal gemaakt van carbon fiber net zoals de hydrofoil. Licht in gewicht maar super sterk! Alles is uiteraard compleet waterdicht.Â
In het board zijn een heroplaadare lithium batterij, motor en ESC regelaar te vinden. Je kunt daardoor zelf bepalen hoe hard je gaat. Uiteraard hoe sneller je vaart hoe eerder de batterij aan de lader mag. Gemiddeld zal een volledig opgelade batterij 60 tot 120 minuten mee gaan.Â
Hoe werkt een efoil board?
Met de kleine controller, bepaal je de snelheid maar het surfen/balans houden moet je toch echt nog steeds zelf doen.Â
De balans blijft een uitdaging maar iederen kan het leren! Het is verstandig om het in fases op te bouwen. Door bijvoorbeeld eerst liggend, dan op je knieën en uiteindelijk staand te oefenen.
Bij elke stap kun je ook nog met de snelheid spelen, eerst rustig en dat bouw je dan langzaam op. Als je kunt staan en je hebt de snelheid ook onder controle kun je letterlijk vliegen over het water. Door de snelheid die motor genereert, komt je board, en jij dus, volledig boven het water te hangen. Hoe vet is dat!
Kan iedereen leren efoilen?
Een terechte vraag, met een redelijk simpel antwoord. Het hangt er vanaf.. lekker makkelijk zo’n antwoord..
We zouden kunnen zeggen:
- het is makkelijk of
- leer eerste golfsurfen
maar dat gaan we niet doen. Het hangt er echt vanaf.
Om maar wat voorbeelden van belangrijke criteria te geven:
Heb je een goede balans?
Een goede balans helpt bij het overeind komen en blijven staan tijdens het efoilen. Heb je ervaring met surfen, wakeboarden of andere vergelijkbare sporten? Dan heb je al een streepje voor!
Voel jij je comfortabel op een surfboard?
Hoe comfortabeler hoe beter. Met spanning, angst of stress een board opstappen zal je niet helpen. Heb jij hier last van? Volg dan eerst een les bij bijvoorbeeld Kiteflow. Laat je goed instrueren zodat je lekker kunt genieten van de ervaring!
Weet jij hoe je lichaam reageert?
Soms zijn er situaties dat je snel moet reageren. Heb jij een goede coördinatie of voel jij goed aan wat je lichaam doet in verschillende situaties? Dit zal je helpen in het leerproces!
Hoelang duurt het voordat ik kan efoilen?
Dat verschilt per persoon. Weer een lame antwoord, maar wel de waarheid. Iedereen heeft haar/zijn eigen leercurve. Laat je plezier vooral niet afhangen van de leercurve van een ander. Ga het water op en geniet! Wij hebben ervaren dat er cursisten zijn die tijdens de eerste les leren om:
- liggend te kunnen carven door het water
- liggend te kunnen vliegen over het water
- op hun knieen te carven door het water
- op hun knieen te vliegen over het water
- staand te kunnen carven door het water
- staand te kunnen vliegen over het water
Maar ongeacht het niveau zie je bij iedereen een constante glimlach op hun gezicht. De ervaring van het efoilen is zo bijzonder dat de leercurve ondergeschikt is! Bijna iedereen vraagt aan het einde van een les of er een nieuwe les ingepland kan worden en als je eenmaal tweede les hebt gevolgd..
Dan ben je praktisch verslaafd aan deze prachtige sport.
Is efoilen gevaarlijk?
Het is geen extreme sport zoals kitesurfen, maar zoals bij elke sport moet je wel goed letten op wat je doet en wat er gebeurt in je omgeving.
Het leerproces zal met vallen en opstaan( letterlijk) gaan. Over het algemeen zal het water je niet zodanig pijn doen als vallen op een betonnen vloer.
Desalniettemin kan het verstandig zijn om beschermende gear aan te doen (lees een helm en crashvest) en een wetsuit tegen de kou is ook geen overbodige luxe!
Wat kost een efoil board?
De laatste jaren zijn er steeds meer verschillende merken op de markt gekomen die boards verkopen. Wat ons betreft zijn de efoils waar je naar kunt kijken die van Takuma, Waydoo en Fliteboard.
De prijzen verschillen per merk maar de kosten van een board liggen tussen de € 6.400 en € 14.000. Het is misschien niet de goedkoopste sport om te beoefenen, maar je zult er jaren plezier van hebben!
Waar kan ik leren efoilen?
Kiteflow de eerste school van Nederland. De oprichter Floor is super enthousiast en betrokken bij elke leerling.
Kiteflow is een middelgrote school met fulltime en parttime instructeurs. Dit maakt ons groot genoeg om last minute en ver van tevoren boekingen in te kunnen plannen.
Deze vrij kleine samenstelling bevalt ons erg goed! We geloven met deze samenstelling persoonlijk, gezellig en professioneel te zijn en te blijven.
Conclusie:
Ben je er nog steeds? Heel tof, je weet nu waar een efoil uit bestaat, hoe deze werkt en nog veel meer. Het belangrijkste dat je, hopelijk, mee neemt uit dit artikel is dat efoilen voor iedereen te leren is en dat je bovenal er veel plezier uit kunt halen.
Bedankt voor het lezen en we zien je graag op het water!!