4 daagse cursus

In elke windrichting kitesurfen met IKO gecertificeerde instructeurs

"Heb heel veel gehad aan de lessen bij Ed, gezellige sfeer en veel gelachen. En sinds kort op eigen houtje doorgegaan met de kite sport. Zou je het kiten willen proberen zou ik zeker bij deze jongens aankloppen. Bedankt voor de basis en tot in Wijk aan Zee!"

Wat leer je in een 4 daagse cursus?

Na het volgen van de 4 daagse cursus zal je je eerste meters hebben gemaakt op het water en kan je jezelf een kitesurfer noemen!

Het leukste en ook het moeilijkste onderdeel, is het combineren van je nog prille kite ervaring met op het board komen en erop te blijven. Samen met de IKO instructeur blijf je aan je techniek en veiligheid werken. Hiervoor heb je tijdens de 4 daagse cursus voldoende tijd.

We geven kitesurfles vanaf mei en door middel van een aanmeld lijst. Laat je op de lijst zetten en wij sturen jou een Whatsapp als de wind goed is en we gaan kiten. Vul het contact formulier in om op de lijst te staan.

Wil je voor veilig gaan? Kies dan in plaats van de 4 daagse cursus voor de 5 daagse cursus. Dan ben je net een stapje voor en kan je 100% zelfverzekerd en veilig het water op! Ook kan je bij ons kiezen voor een 3 daagse cursus kitesurfen.

Check hier ook alvast de IKO levels en voorrangsregels. 

kitesurf lessen 4 daagse cursus
kitesurf lessen 4 daagse cursus

Hoe wordt de cursus ingedeeld?

De 4 daagse cursus zal gegeven worden in 4 blokken van 2,5 uur. Deze blokken zijn meestal verdeeld over 4 dagen, zodat je ook tijd hebt om tot rust te komen.

Na afloop van de 4 daagse cursus ontvang je een IKO certificaat waarmee je wereldwijd kite materiaal kunt huren. 

Liever suppen in Haarlem of efoilen in Amsterdam?

“Super fijne lessen gehad van Ed en Floris. Goed materiaal en met name communicatie via helm met “oortje” waardoor je op afstand kunt overleggen en waarbij instructeur optimaal kan coachen op zelfs paar honderd meter afstand. Dit verhoogd effectiviteit vd training ontzettend!”

Raymond Looze

5/5

Geeft Kiteflow 5 sterren

Wat gaan we precies doen?

Dag 1

 • Kiten in het water met een kleine kite
 • Omgaan met windvenster/ power zone
 • Met 1 hand kiten
 • Uitlopen van bar en lijnen
 • Safety systeem
 • Veilig opzetten tube-kite
 • Power en depower systeem
 • Bodydraggen (door het water voortgetrokken worden met kite)
kitesurf lessen 4 daagse cursus
kitesurf lessen 4 daagse cursus

Dag 2

 • Opzetten van de tube-kite en bar
 • Safety systemen uitleg en controle
 • Starten en landen met de tube-kite
 • Kite vanuit water oplaten
 • Bodydraggen met 1 hand
 • Bodydraggen met board
 • Eerste waterstart met board proberen

Dag 3

 • Waterstarten met board
 • Controle met board en kite houden
 • Leren remmen
 • Snelheid controleren
 • Theorie over:
  1. Lichaamshouding
  2. Kite en board
  3. Weer en wind
  4. Veiligheid
kitesurf lessen 4 daagse cursus
kitesurf lessen 4 daagse cursus

Dag 4

 • Stukjes varen met het board
 • Beter leren remmen
 • Self rescue met kite
 • Aan je houding werken
 • Theorie over:
  1. Upwind varen
  2. Voorrangsregels
  3. Het weer voorspellen
  4. Materiaal kopen

Basis IKO-level 1

Je eerste kennismaking met kitesurfen. Je leert de juiste locatie vinden, je materiaal optuigen, de kite oplaten en besturen. Daarnaast leer je de veiligheidssystemen gebruiken, zelf een bodydrag uitvoeren en de vlieger oplaten vanuit het water. Een cursist met IKO-level 1 kan veilig met de vlieger omgaan en de gevaren van een locatie inschatten. IKO level 1 zal je behalen na het volgen van de 3 daagse cursus kitesurfen. 

Vervolg IKO-level 2

Je leert een zijdelingse bodydrag uitvoeren terwijl je met één hand de vlieger bestuurt. De basis heb je achter de rug en het wordt tijd om te gaan waterstarten met het board. We gaan dieper in op de theorie, zoals voorrangsregels en over het waterstarten van je kite. Jezelf kunnen redden in het water is ook heel belangrijk; je leert wat te doen in een noodsituatie. IKO level 2 zal je behalen na het volgen van de 3 daagse cursus kitesurfen. 

Gevorderde IKO-level 3

Je hebt de eerste meters al gemaakt met het board en het wordt tijd om aan de windse koers te leren varen door het board te kanten, je koers te veranderen door je gewicht op het board te verplaatsen, heel-side en toe-side te varen en gecontroleerde bochten te maken. Lees meer over IKO-level 3.

kitesurf lessen meerder daagse cursus

Voorrangsregels

Check hier de voorrangsregels voor kitesurfen. Deze zijn door de Nederlandse Kitesurf Vereniging duidelijk in een cartoon weergegeven. De voorrangsregels zullen ook met de 3 daagse cursus worden behandeld. Op deze pagina zie je ook de IKO posters, hoe en wat je moet weten voordat je zelf gaat kitesurfen.

7 dagen per week kitelessen

We geven 7 dagen per week les en voornamelijk privé kitesurfles. Daarnaast geven we ook les in groepjes van 2 cursisten. Hier leer je veel van elkaar en je kunt even op adem komen. Mocht het tijdens de les voorkomen dat er niveauverschil is tussen jou en je medecursist, dan passen we daar het materiaal op aan. Met kites van 1,5 t/m 21 m² hebben we voor elke conditie het juiste materiaal.

kitesurf lessen 4 daagse cursus

Altijd kiten met wind

Noord-Holland is de kitesurf provincie van Nederland door de vele kitesurfspots op zee en binnenwater. Kitesurfschool Kiteflow geeft kitesurfles op 6 verschillende locaties die binnen 30 à 40 minuten te rijden zijn vanuit Amsterdam. Je kan kitesurfles krijgen op zee en aan het Markermeer zoals de Schellinkhout locatie.

kitesurf lessen meerder daagse daagse cursus

IKO gecertificeerd

We trainen sinds 2009 met IKO gecertificeerde instructeurs, zodat je na afloop een IKO certificaat ontvangt. Met het waterstarten word je gefilmd, zodat je zelf terug kan zien wat er goed gaat en hoe te verbeteren. Elk jaar vernieuwen we de kites omdat de veranderingen in kites groot genoeg zijn om makkelijker te leren kitesurfen met nieuw materiaal.

kitesurf lessen 4 daagse cursus

Start nu met jouw eerste kiteles!

Onze cursussen

kitesurf lessen introductie

Begin nu!

Kitesurfles privé of duo

Begin nu met jou eerste kitesurfles

kitesurfles meerdaagse cursus

Meest gekozen!

4 daagse duoles

Leer van elkaar

Een op een!

4 daagse privéles

Een op een met de IKO instructeur

De prijzen zijn per persoon en inclusief BTW en materiaal. De tijden zijn inclusief omkleden. De prijzen van meerdere lessen zijn geldig bij aankoop in één keer vooraf of na de eerste les. De cursusprijs voor privé kitesurfles of met 2 personen komt ongeveer op hetzelfde uit, omdat je bij privéles minder lessen nodig hebt om het te leren. Les tegoed is niet inwisselbaar voor geld.

Onze locaties

Kiteflow geeft op 6 verschillende locaties kitesurfles. De leslocaties zijn rond 30 minuten rijden vanuit Amsterdam. We staan dus elke winddag op het water, ongeacht uit welke richting de wind komt. Kiteflow gaat voor kwaliteit en veiligheid dus geven we privé- en duo (2p) kitesurfles. Als je echt wilt kan je met 3 personen opgeven maar wij raden dit niet aan.

Wat anderen zeggen over onze kitesurf lessen

“4 duo kitelessen gehad bij kiteflow. Het was een super toffe ervaring en veel geleerd. De lessen van Ed, Jeroen en Floris zijn zeker aan te raden. Ze hebben veel kennis en hebben veel tips kunnen geven. Hierdoor zijn we nu klaar om zelf veel uren te maken met onze eigen set!”

Niels Onsman

5/5

Geeft Kiteflow 5 sterren

“With a great fear of water I started my adventure of kitesurfing with Floor and Maxime. Thanks to their patience and professional approach, I overcame my fear.

I can now say that I have more fun than fear when I’m in/on the water. Of course I’m still a bit anxious at times, but with the chilled advises of them in mind, I keep my mind clear of scary thoughts.

Every time I see them on the beach, they give me some tips and tricks and tell me how much progress I have made.

Because of them, I’ve got myself a great new hobby!!”

Chanti Chantal

5/5

Geeft Kiteflow 5 sterren

“Nadat ik bij verschillende scholen al eerder de smaak voor het kitesurfen te pakken heb gekregen, de draad opgepakt bij Kiteflow, en hier zeker geen spijt van gehad. 2 privélessen gehad van Ed die op een hele geduldige en enthousiaste manier zijn lessen geeft. Ed ging elke keer mee het water in om je op je board te helpen en staat waar die moet staan om je zoveel mogelijk te leren.

Kiteflow maakt gebruik van goed materiaal en heeft duidelijk veiligheid en plezier voorop staan. Bij de lessen krijg je een helmpje met radio erin waardoor je met je instructeur kan praten, dit werkt erg fijn tijdens het oefenen met de waterstart.

Het inplannen van de lessen werkt prima. Je wordt altijd ruim op tijd geïnformeerd of de les doorgaat de volgende dag.

Kortom zeker een aanrader en ga zo door!”

Hidde Hoekstra

5/5

Geeft Kiteflow 5 sterren

“Ik heb samen met een vriend gelest bij kiteflow en dat is heel goed bevallen. Kiteflow stelde ons in staat om snel te leren: na 3 à 4 duolessen stonden we op de plank en konden we stukjes varen. Ed maakte echt wat van de les. Wat ook heel fijn is, is dat er op verschillende locaties gelest kan worden, waardoor de windrichting nooit een reden is dat de les niet door kan gaan.

Nu varen we drie maanden met ons eigen materiaal; terugkijkend op onze lessen hebben we toen alle bagage meegekregen om veilig en verantwoord met het materiaal om te gaan. Daardoor zijn we nu in staat om zonder brokken het kiten echt onder de knie te krijgen.”

Joris Snijders

5/5

Geeft Kiteflow 5 sterren

Heb je een vraag over de kitesurf lessen?

Wil je graag wat meer informatie? Lees hieronder de meest gestelde vragen. Is niet alles beantwoord? Whatsapp, mail of bel ons!

Gemiddeld hebben cursisten 5 lessen nodig om zelfstandig te kunnen kitesurfen. Vanaf dat punt kan je snel en veilig zelf het water op. Na afronding van de kitesurfcursus krijg je van ons een IKO level 2/3 certificaat waarmee je wereldwijd materiaal kunt huren.

Heb je de cursus bij ons compleet afgerond, dan kun je al aardig op het board blijven staan en weet je precies wat te doen in een eventuele noodsituatie. Je eerste sprong maken is nu een kwestie van oefening.

 • Directe communicatie met instructeur via radio in helm, Bb Talkin;
 • De beste spots van Noord-Holland met kitebus;
 • Kitesurfles locaties; Wijk aan ZeeSchellinkhout, IJmuidenMuiderbergEdam en Medemblik;
 • Met elke windrichting staan we op het water;
 • Ontvang een IKO certificaat;
 • Waterstarten wordt gefilmd met een GoPro;
 • Het nieuwste materiaal Naish kitesMystic wetsuits en trapeze;
 • Veiligheid staat voorop met IKO gecertificeerde instructeurs;
 • Veel persoonlijke aandacht:
 • Privéles of met 2 personen.

Kiteflow geeft kitesurfles met wind tussen 11 en 25 knopen (gelijk aan windkracht 4 en een dikke windkracht 6). Als de wind aflandig is (oostenwind), geven we geen kitesurflessen op zee. Met aflandige wind gaan we naar het Markermeer. Via onderstaande links kun je terecht voor actuele windvoorspellingen. Windverwachting Wijk aan Zee en Actuele wind Rijkswaterstaat. Onderaan deze pagina kan je meer links vinden voor wind- en weersverwachtingen.

Heb je een les geboekt en is de windkracht niet wat we verwacht hadden? Dan kan de les helaas niet doorgaan. Geen paniek, dan plannen we gewoon een andere dag in. Met 6 leslocaties is er keus voor elke windrichting! Uiteraard houden we jou elke vleug wind op de hoogte.

Kitesurfen leer je het beste alleen of met 2 personen. 

Met een privéles heb je alleen de volle aandacht van een van onze IKO instructeurs. Je kan snel leren en hoeft niet op andere cursisten te wachten.

Met een 2 persoons kiteles kan je goed naar elkaar kijken, dat heeft zo zijn pluspunten. De aandacht van de instructeur wordt natuurlijk verdeeld maar je kan wel goed van elkaar leren. Kijk hoe de ander het doet als je er zelf wat moeite mee hebt.

Een kiteles met 3 personen kan maar dat raden we eigenlijk af. Vaak moet je wachten op de instructeur als hij/zij met de ander bezig is. Dat vinden we jammer van jou lestijd! 

Helaas.. nee. Een kiteles gaat niet áltijd door.

Als er geen wind is, is het niet leuk om te leren kiten. De kite moet gevangen worden door de wind. Met een windkracht 4 of lager is het simpelweg niet leuk en valt er weinig te leren. Dan spreken we een andere dag af wanneer het jou of jullie uitkomt om te lessen.

Kiteflow heeft 6 locaties daarom is de kans groter dat er met bepaalde windrichtingen de les wél kan doorgaan. We zijn erg flexibel qua locatie en dat is gunstig voor bijvoorbeeld draaiende wind. Het kan dus zijn dat we in Wijk aan Zee hebben afgesproken voor de eerste les en dat dit verplaatst word naar de locatie Schellinkhout aan het Markermeer. Je hoort van ons ruim op tijd wanneer en waarheen het verplaatst gaat worden.

Wijk aan ZeeSchellinkhout, IJmuiden, Edam, Muiderberg, Medemblik.

Aan de kust waait het meestal harder. Daarom geven we aan de kust les als de wind niet krachtig genoeg is in het binnenland. Het voordeel van het binnenland is dat het water vaak stiller is dan aan zee. Dat is perfect om te leren kiten.

Voor de beste ervaring tijdens de les is locatie belangrijk. 

Draait de wind? Neemt de wind af of toe?  Dan is de kans groot dat we naar een andere locatie gaan dan afgesproken. Natuurlijk hebben we op tijd contact over waar de les gaat plaatsvinden. 

7 dagen per week

Ochtendles van 9:00 – 11:30

Middagles van 12:00 – 14:30

Avondles van 18:00 – 20:30 (alleen in de zomermaanden)

We vragen enige flexibiliteit terug omdat we met moeder natuur te maken hebben. Is de wind in de middag gunstiger voorspelt? Dan spreken we liever in de middag af. We laten je niet in het donker tasten, we houden je altijd, minstens 1 dag van te voren, goed op de hoogte van eventuele veranderingen. 

Voor de beste ervaring tijdens de les is locatie belangrijk. 

Aan de kust waait het meestal harder. Daarom geven we aan de kust les als de wind niet krachtig genoeg is in het binnenland. Het voordeel van het binnenland is dat het water vaak stiller is dan aan zee. Dat is perfect om te leren kiten.

Als de wind aflandig is (dus van het land af komt de zee in) dan geven we geen les aan de kust. Het is een no-go voor een kitesurfles aan zee. Dan spreken we dus af op een van de binnenland locaties.

+/- 35 kilo 12 jaar

Vanaf 12 jaar kan je bij ons komen kitesurfen. Age is just a number, het gewicht is namelijk belangrijker. Vanaf +/- 35 kilo kan je veilig leren kiten.

Twijfel je? Stuur ons een berichtje via Whatsapp en we denken graag met je mee.

Kitesurfen is een extreme sport. We raden het ook niet aan om zomaar een kite op te pakken en te gaan spelen. Het is van belangrijk dat je de tijd neemt om het te leren. Fouten maken hoort erbij, met de juiste instructeur ben je al goed op weg!

Eenmaal je eerste les geboekt? Tof! We raden toch wel aan om 2 keer per week of elk weekend een les te volgen. Dan zit het nog vers in je geheugen! 

Natuurlijk mag er ook meer tijd tussen zitten. Helemaal wat in jou agenda past. Uit ervaring weten we wel dat je sneller leert als de lessen niet 2 maanden uit elkaar liggen. 

Ben jij klaar om het water op te gaan?

Beginnen met kitesurfen

Stel een vraag aan Floor of Robin

Winkelwagen
Winkelwagen